logo
episode-header-image
Apr 2023
34m 27s

Jimmie Åkesson (SD): "Tidöavtalet ska fö...

SVERIGES RADIO
About this episode

Ett drygt halvår har gått sedan regeringen och Sverigedemokraterna enades om Tidöavtalet. Hur går samarbetet? Och hur mycket makt har egentligen partiet över regeringens politik?

När Tidöavtalet presenterades en månad efter riksdagsvalet i höstas förklarades Sverigedemokraterna som den stora sakpolitiska vinnaren. Idag har sex månader, en höst- och en vårbudget passerat. Hur ser partiets ledare Jimmie Åkesson på samarbetet med regeringen nu?

– Jag tycker att det går bra. Hittills går det väl ungefär som förväntat. Det är inte lätt att ta över regeringsmakten och att då för vår del inte sitta med i regeringen utan va ett stödparti men jag tycker att vi har fått de processer på plats som vi har sagt att vi ska ha fått vid det här laget, säger han i Ekots lördagsintervju.

En av de största svårigheterna som på förhand pekades ut var Sverigedemokraternas samarbete med Liberalerna. Bland annat har Jimmie Åkesson (SD) kallat partiet för "genuint opålitligt" och partierna skiljer sig åt i många frågor, inte minst vad gäller klimatet. Men hittills fungerar samarbetet väl mellan partierna, enligt Sverigedemokraternas partiledare.

– Än så länge går det bra. Sen är vi ju samtidigt fyra partier med fyra olika ingångar många gånger i olika frågor så det är klart att det blir en mandatperiod av förhandlingar.

Johan Pehrson, Liberalernas partiledare, sa i en intervju nyligen att Tidöavtalet delvis har misstolkats, att det inte är en lista över saker som ska genomföras under mandatperioden utan snarare en slags arbetsplan eller inriktning. Men det är en beskrivning som Jimmie Åkesson (SD) inte håller med om.

– Tidöavtalet är ju grundläggande för att regeringen kunde tillträda och sitter där den sitter så det ska naturligtvis genomföras.

Sprickorna i regeringssamarbetet verkar dock vara fler än den mellan Liberalernas och Sverigedemokraternas syn på Tidöavtalet. De senaste veckorna har högt uppsatta Sverigedemokrater hotat att lämna samarbetet om man inte får som man vill i olika frågor, vilket skulle innebära en regeringskris. Men hur allvarliga är egentligen hoten?

– Jag tycker inte att man ska se det som varningar utan det här är konstaterande av fakta. Om inte Tidöavtalet genomförs så har vi inte heller något samarbete, säger Jimmie Åkesson (SD).

Men att ledande företrädare offentligt talar om möjligheten att hoppa av Tidöavtalet, är det en bra metod i ett politiskt samarbete?

– Att använda just begreppet "regeringskris" är väl kanske inte så konstruktivt men man får också sätta det i det sammanhang som det yttrades och jag tycker att det är ganska uppenbart att det finns ingen förestående regeringskris.

Vallöften

Ett av Sverigedemokraternas stora vallöften inför valet förra året var att sänka bränslepriset kraftigt genom att bland annat helt slopa reduktionsplikten, det vill säga den andel biodrivmedel som blandas in i bensin och diesel. Priset vid pump skulle bli 10 kronor billigare för diesel och 6,50 kronor billigare för bensin. Men löftet till väljarna har hittills inte infriats.

– Vi förhandlar om reduktionsplikten just nu och vår utgångspunkt är fortfarande EU:s mininivå, säger Jimmie Åkesson (SD).

Ett annat krav som Sverigedemokraterna ställde innan valet var att en regering som partiet kan tänka sig stötta måste satsa minst 20 miljarder årligen på rättsväsendet.

– Det är något en regering vi ska stödja måste vara med på, sa Jimmie Åkesson (SD) till Aftonbladet i augusti förra året.

Men inte heller det "ultimativa kravet" har hållits. Istället ökade regeringen anslaget till rättsväsendet med knappt 5 miljarder kronor i budgetpropositionen för 2023.

Utöver de exemplen har ett antal Sverigedemokratiska förslag i Tidöavtalet kritiserats för att strida mot olika lagar, konventioner, regleringar och mot EU-rätt. Vad ska partiet göra om deras politiska förslag i hög grad stoppas från att förverkligas?

– Det är klart att det måste man förhålla sig till men juridik är ingen exakt vetenskap, juridik är just juridik. Det är klart att vill man någonting politiskt så finns det oftast en möjlighet att ändra lagar så att det man vill också blir möjligt, säger Jimmie Åkesson (SD).

Vindkraften

I Tidöavtalet står det att "vindkraft har en viktig plats i energimixen" och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) har sagt att Sverige behöver "mer vindkraft överallt". Vad tycker Sverigedemokraterna om den saken?

– Vindkraft har jag ingenting emot, säger Åkesson (SD) och fortsätter, men jag har också varit tydlig med att min bedömning är att Sverige just nu behöver mer väderberoende kraftproduktion.

Enligt en ny rapport från Energimyndigheten beräknas elbehovet kunna fördubblas till 2035, Svenska kraftnät gör en liknande analys och menar att elanvändningen förväntas öka kraftigt fram till 2027. Även Svenskt näringsliv stämmer in och beräknar i sin rapport att elanvändningen kommer att vara 60 procent högre år 2045 jämfört med dagens behov. För att möta det här behovet krävs, enligt Jimmie Åkesson (SD), planerbar energi.

– Vi har idag ett överskott av väderberoende kraft. Problemet är när det inte blåser.

Hur ska ni då få fart på kärnkraftsbyggandet?

– Det tjatar jag om varje gång regeringen och inte minst energiministern men jag kan inte bedöma när man kan se ett första spadtag. Det tar tid att bygga kärnkraft.

I veckan presenterades dessutom den statliga vindkraftsutredningen ”Stärkta incitament för utbyggd vindkraft” som tillsattes av förra regeringen men som nuvarande regering också har ställt sig bakom. Den kommer fram till att ekonomiska morötter till kommuner, lokalsamhälle och de som bor närmast vindkraftverk krävs för att man ska säga ja till nya vindkraftsetableringar. Också statsminister Ulf Kristersson stämde in och sa i en intervju med Svt att "man måste se till att kommunerna får vettiga incitament". Men Sverigedemokraternas partiledare håller inte med.

– Alla vi som är engagerade i kommunpolitiken vet ju att det där förekommer ju redan på olika sätt med mutor och bygdepengar och allt vad de kallar det och det har ju inte hjälpt hittills, säger Jimmie Åkesson (SD).

Armlängds avstånd

På Dramaten i Stockholm kommer under våren två dragartister att hålla guidade visningar av teatern för barn mellan fem och sju år. Något som Sverigedemokraterna har kritiserat. "Varför låter Dramaten vuxna män i klänning guida barn?" skrev partiet bland annat på sitt Instagram-konto. Vad tycker Jimmie Åkesson om det uttalandet?

– Det har ju varit en debatt under senaste halvåret om dragartister och deras olika behov av att samröre med barn på olika sätt med olika sexuella anspelningar och det är klart att det finns många som upplever det som märkligt och olämpligt, säger Åkesson (SD).

I Tidöavtalet står det att “principen om armlängdsavstånd ska upprätthållas” i kulturpolitiken vilket brukar tolkas som att politiker sätter ramar med pengar och organisation men att man inte lägger sig i innehållet och konstnärliga bedömningar. Hur väl rimmar partiets återkommande kritik av dragartister som håller i olika kulturevenemang för barn med principen om armlängds avstånd?

– Jag tycker inte att det nödvändigtvis står i strid med att man som politiker också har ett ansvar för hur skattepengar används.

Men håller du med om den definitionen?

– Både ja och nej. Jag menar att definitionen möjligen är mer komplex än så, säger Sverigedemokraternas partiledare.

Makten

Trots sitt stora inflytande på sakpolitiken i Tidöavtalet och det utbredda samarbetet med regeringen är Sverigedemokraternas ledare inte nöjd. "Efter nästa val är vi antingen ett regeringsparti eller oppositionsparti", säger han till DN. Och nu säger Jimmie Åkesson (SD) också att han vill att samarbetet ska utvidgas redan innan nästa val.

I Tidöavtalet står det att partiledarna kan besluta om nya samarbetsprojekt i slutet av det här året. Vill ni ha nya samarbetsområden med regeringen?

– Det är klart att vi har ett intresse av att utvidga samarbetet med regeringen. Det är en förhandling som kommer ske under senhösten.


Gäst: Jimmie Åkesson, partiledare Sverigedemokraterna
Programledare Johar Bendjelloul
Kommentar: Pontus Mattsson, politikreporter Ekot
Tekniker: Heinz Wennin och Fredrik Brofalk
Producent: Felicia Hassan

Intervjun spelades in förmiddagen den 28 april i radiohuset i Stockholm och Kristianstad.

Up next
Jun 2024
Därför backade SD – statsvetare analyserar valresultatet
De rödgröna ökade och högersidan backade i EU-valet i Sverige, tvärt emot i resten av Europa. Vem röstade hur och varför? Statsvetarna Henrik Ekengren Oscarsson och Jenny Madestam analyserar. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Henrik Ekengren Oscarsson är professor i s ... Show More
34m 56s
Jun 2024
EU-panelens bästa tips dagen innan valet
Dagen före valet till Europaparlamentet bjuder Ekots lördagsintervju in till valspecial med EU-experter. Hur bör du tänka innan du lägger din röst? Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Gäster: Magnus Blomgren, statsvetare Umeå Universitet Annika Wäppling Korzinek, chef f ... Show More
34m 51s
Jun 2024
Techentreprenören Jens Nylander: ”När jag kommer blir man oroad att jag hittar något problematiskt”
Efter MP3-spelare, hörlurar och en affär i miljardklassen har techentreprenören Jens Nylander byggt ett AI-system som granskar slöseriet med våra skattemedel. Men han stannar inte där. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Med hjälp av det egenbyggda AI-systemet har Jens ... Show More
34m 57s
Recommended Episodes
Oct 2020
Varför älskar vi FN mer än något annat land?
FN fyller 75 år i år. Sverige är ett av få länder som har allmän flaggdag på FN-dagen. Vad beror det på? Dessutom får vi livemusik i studion med stjärnskottet Esther! Sverige älskar nog FN mer än något annat land. I övermorgon är det FN-dagen och här i Sverige har vi allmän flagg ... Show More
40m 30s
Apr 2023
Anna-Karin utsattes för förtal på nätet: "Hela min tillvaro handlade om det här"
Om hur polisanmälningarna om förtal och förolämpningar har skenat i takt med utvecklingen på internet och om förutsättningarna för utsatta att få upprättelse när bara en bråkdel når domstolarna. – På något sätt är man rädd att någon som hört talas om det här ska tro att det finns ... Show More
29m 45s
Apr 2023
VECKAN: Fritagningen i Södertälje och det första kronvittnet berättar själv
Morddömd 17-åring fritogs på väg till tandläkaren, mordet vid gymnasieskolan i Eskilstuna, pappa erkänner att han dödat sin son och hör Sveriges första kronvittne berätta själv i tingsrätten. Den 17-åriga killen som dömdes till sluten ungdomsvård för mordet på Delta gym i central ... Show More
10m 20s
Dec 2021
Lämnade allt för att rädda sin dotter
När Reginas dotter föddes försvann hennes man och vänner. Dotterns cp-skada var ett straff, menade de, och Regina råddes att göra sig av med henne. I Kenya riskerar ett barn med funktionsnedsättning att stötas ut ur samhället, placeras på barnhem eller i värsta fall mördas.Precis ... Show More
24m 41s
Jan 2015
Politiker om Fortress Europe: ”Inte lätt lagstifta fram solidaritet”
Efter reportageserien om det som kommit att kallas Fortress Europe har den politiska diskussonen om flyktingmottagandet på nytt tagit fart. Studio Ett i P1 ställde frågan hur situationen ska kunna lösas på EU-nivå. Hör Cecilia Wikström (FP), Fredrik Lundh Sammeli (S) och Medelein ... Show More
15m 17s
Jan 2024
Kriminalvårdarna som byter sida: ”Det är rätt så iskallt gjort”
En kriminalvårdare tar jobb på ett häkte för att hjälpa en gängkriminell. På en anstalt misstänks en annan kriminalvårdare ha sex med en intagen. När Kriminalvården måste anställa tusentals ökar risken för infiltration. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Polisen i Göte ... Show More
33m 55s
Sep 2023
Våldet efter splittringen i Foxtrot: ”Polisen knackade på dörren och sa att min son är död”
Den interna konflikten i Foxtrot fortsätter, i det här avsnittet hör du mamman till en av de som skjutits ihjäl den senaste veckan och också vilka konsekvenser skjutningen i Turkiet har fått i Sverige. I det här avsnittet har vi valt att namnge Foxtrots ledare – Räven, vars rikti ... Show More
26m 12s
Aug 2019
På cykel i ett annorlunda land – om varför Nederländerna sticker ut på så många områden
Ett litet land med gränser som flyttar på sig, ett läge under havsnivå, och ett ständigt översvämningshot. Men också en historia med väldigt stort inflytande i världen. Det kan förklara mycket i den holländska mentaliteten säger en som skrivit böcker om hur annorlunda holländarna ... Show More
42m 35s
Aug 2022
صوتك مهم في الانتخابات السويدية
11 . . : .. . . : . . . Arabisk talkshow . : 2022 - - Radio Sweden Arabic | Sveriges Radio SVENSK TEXTDärför är det viktigt att du röstar i svenska valetDen 11 september är det val i Sverige. Vi ska rösta fram politikerna till riksdag, region och kommunen-I Sverige röstar nästan ... Show More
23m 58s